לימודי ארכיאולוגיה באוניברסיטת תל אביב

החוג לארכיאולוגיה עוסק בלימודי הארכיאולוגיה, ההיסטוריה, הלשונות והתרבויות של ארץ ישראל והמזרח הקדום. הלימוד מקנה הבנה מעמיקה ויסודית של העמים שחיו במקומות בהם אנחנו חיים כיום.

ארכיאולוגיה ותרבויות המזרח הקדום – לחקור את העבר ולהבין את ההווה

באוניברסיטת תל אביב המוכרת והידועה בזכות רמת הלימודים האקדמית הגבוהה בה, לומדים יותר מ- 27,000 סטודנטים בתחומים אקדמיים ומחקריים. הלימודים באוניברסיטה מתנהלים ביותר מ- 60 תכניות לתואר ראשון ומספר גדול יותר של תכניות עבור לימודי התואר השני. פרסומה הגדול של אוניברסיטת תל אביב, בארץ וברחבי העולם, הינו בשל המחקרים הרבים הנחקרים בה בידי הסגל האקדמי והסטודנטים. רבים מהסגל הם חוקרים שזכו בפרסי ישראל ובפרסים אחרים בין לאומיים יוקרתיים לא פחות, וכמובן כותבים ומפרסמים את מחקריהם בספרות המקצועית וממשיכים, גם היום, לרכוש פרסום רב עבורם ועבור האוניברסיטה. חלק מהמקצועות הנלמדים באוניברסיטת תל אביב הם: מדעים מדויקים, הנדסה, רפואה, מדעי הרוח, חינוך, ניהול, אמנויות, מדעי החברה, משפטים ועוד.

מהות המסלול

משך הלימודים בחוג לארכיאולוגיה הוא שלוש שנים והמתכונת היא: דו חוגית או חד חוגית. תלמידי המתכונת הדו חוגית יבחרו אחת מתוך שתי המגמות:

  • מגמת הארכיאולוגיה של ארץ ישראל וסביבתה
  • מגמת תרבויות המזרח הקדום.

התלמידים במסלול החד חוגי חייבים בלימודי שתי המגמות וכששעורי החובה חופפים עליהם להצטרף לשיעורי בחירה.
להלן מבחר הקורסים הנלמדים במסלול זה:
בשנה א': ארכיאולוגיה מהי? מבוא לפרה-היסטוריה של א"י, מבוא לארכיאולוגיה של א"י משחר ההיסטוריה ועד חורבן ירושלים, מבוא לתולדות המזרח הקדום, מבוא להיסטוריוגרפיה מקראית, מבוא לארכיאולוגיה קלאסית של א"י בתקופות הקלאסיות, פרוסמינריון.
בשנים ב' וג': טכנולוגיה וטיפולוגיה של כלי צור, טיפולוגיה של כלי חרס של התקופות הקדומות, טיפולוגיה של כלי חרס של התקופות הקלאסית, כתובות עבריות בזיקה היסטורית/אפיגרפיה עברית ושמית-מערבית, מבוא לקריאת תעודות בתקופות הקלאסיות, שני מבואות של תרבויות המזרח הקדום, תולדות המחשבה הארכיאולוגיות. סמינריונים ושיעורי בחירה.
התלמידים חייבים להשתתף במשך ארבעה שבועות רצופים שהם עשרים ימי עבודה בחפירות הנעשות עם מורי החוג בסוף שנת הלימודים הראשונה. בשנת הלימודים השנייה קיימים ארבעה ימים של סקר ארכיאולוגי בשדה. כמו כן, תלמידים הלומדים בחקר הארכיאולוגיה של ארץ ישראל חייבים בשמונה ימי סיור. במגמת תרבויות המזרח נלמדים גם: שפות ומבואות לתרבויות של המזרח הקדום ועוד נושאים הקשורים לתרבויות של מצרים העתיקה, מסופוטמיה, אנטוליה, והאגאיים.

מטרות המסלול ויתרונות המסלול

בלימודי התואר הראשון רוכשים את הידע הבסיסי של תרבויות המזרח הקדום בפרקטיקה ובתיאוריה, שילוב של עבודות מחקר בשדה ובמעבדות, ניתוחי טקסטים וממצאים. התלמידים עוסקים בחפירות הארכיאולוגיות וממלאים תפקידים חשובים במחקרם. בוגרי החוג לארכיאולוגיה יכולים לעסוק ברשות העתיקות, במוזיאונים וחברות היישום של האוניברסיטאות ועוד.

מרצים

ד"ר אורן טל- מ"מ ראש החוג, פרופסור דוד אוסישקין, פרופ' יצחק בית אריה, ד"ר רן ברקאי, פרופ' רם גופנא, פרופ' יובל גורן, פרופ' אמיר גילן, פרופ' אהרון הורוביץ, פרופ' בנימין זאס, פרופ' איתמר זינגר, פרופ' ז'אק יקר, ד"ר דבורה סוויני ד"ר אלכסנדר פאנטאלקין, פרופ אנסון רייני ועוד.

תנאי קבלה

חתך הקבלה ללימודי הארכיאולוגיה הם: פסיכומטרי 450 עם זכאות לבגרות וללא קשר לממוצע הציונים בבגרות. או ממוצע בגרות של 100 ללא חובת ציון פסיכומטרי. בנוסף יתקבלו המעומדים להם ציון התאמה של 500 לפחות ואשר אינם עונים על הדרישות המוזכרות. כל הסטודנטים חייבים להגיע לדרגת פטור באנגלית עד תום השנה הראשונה.

עלויות ומלגות

שכר הלימוד באוניברסיטת תל אביב הוא השכר האוניברסיטאי הרגיל בארץ. כלומר: 12,866 ₪ .מענקי הצטיינות ניתנים למעומדים אשר ציון ההתאמה גבוה מ- 690 נקודות. קיימת אפשרות לבקשת מלגות על רקע כלכלי ובדקאנט משתדלים למצוא פתרונות הולמים. אפשר לקבל מלגות עבור מעורבות חברתית, או בשל השתתפות בנבחרות הספורט של האוניברסיטה, או להיות חברים באגודת הסטודנטים. תכנית 'עתידים' של המגזר העסקי והתעשייה גם היא אפשרות לעזרה במימון הלימודים.