לימודי מוסיקה באוניברסיטת חיפה

הפקולטה למדעי הרוח החוג למוסיקה – לימודי המוסיקה ברוח הזמן

אוניברסיטת חיפה ממוקמת בהדר חיפה, בתוך הנוף המרהיב של רכס הר הכרמל, האוניברסיטה הוקמה ב – 1963, ושנים מספר לאחר מכן קבלה אוניברסיטת חיפה עצמאות אקדמית. בקמפוס האוניברסיטה לומדים מגוון רחב של תלמידים הכוללים יהודים ובני דתות אחרות, בני עיירות פיתוח ומושבים לצד תושבי הערים הגדולות, כאשר הדגש הוא על אחריות חברתית ושירות קהילתי בשילוב עם רמה אקדמית גבוהה וחתירה למצוינות. באוניברסיטת חיפה שש פקולטות: הפקולטה למדעי הרוח, הפקולטה למשפטים, הפקולטה לחינוך, הפקולטה למדעים, הפקולטה למדעי החברה, הפקולטה למדעי הרווחה והבריאות.

מהות המסלול

לימודי מוסיקה באוניברסיטת חיפה נמשכים שלוש שנים ובשני מסלולים, מסלול דו חוגי ומסלול דו חוגי מורחב. השיעורים בחוג מחולקים לשלושה דרגים: מבואות, קורסי ביניים וסמינריונים, לסטודנטים בעלי הכשרה קודמת במוסיקה תינתן האפשרות ללמוד בקורסים מדרג גבוה יותר.
בכל שנות הלימודים חייבים ללמוד: לימודי חובה – 42 נ"ז ולימודי בחירה – 18 נ"ז.
תכנית הלימודים כוללת: מיומנויות מוסיקאליות – פיתוח שמיעה, קונטרפונקט, הרמוניה, אתנו-מוסיקולוגיה, היסטוריה של המוסיקה, ג'אז – אלתור ותיאוריה, מוסיקה ערבית קלאסית, קומפוזיציה, מוסיקה אלקטרונית – חומרה, תוכנה ועריכה. מוסיקה ממוחשבת – קומפוזיציה אלגוריתמית, שיטות הקלטה והפקה באולפן דיגיטאלי, מוסיקה עכשווית, מוסיקה ישראלית – על כל גווניה השונים.
בשנה א': בקורסי החובה: האזנה עצמית לרפרטואר קנוני, הרמוניה, פיתוח שמיעה, קונטרפונקט, מבוא לאתנו מוסיקולוגיה, שיטות מחקר, סמינריון – אמנות ללא גבולות. ועוד שלושה קורסי מבוא שאותם צריך ללמוד במשך שלושת שנות הלימודים. המבואות ההיסטוריים לבחירה הם: הסדרה הסימפונית, מבוא למוסיקה קלסית, מבוא למוסיקה של המאה ה- 20 מבוא לעת העתיקה, מבוא לתקופה הרומנטית.
בשנה ב': האזנה עצמית לרפרטואר קנוני, הרמוניה מתקדמת – פיתוח שמיעה וקונטרפונקט (הסטודנטים הלומדים בדו חוגי ילמדו בקורסים האלו רק סמסטר אחד.) ניתוח יצירות, ספרות המוסיקה הערבית, מוסיקה ישראלית.
בשנה ג': האזנה עצמית לרפרטואר קנוני סמינריון, קורסי בחירה מהיצע החוג וקורסי בחירה מחוגי אמ"ת.

מטרות המסלול ויתרונות המסלול

בדור האחרון שינתה המוסיקה את כל כלליה ובאוניברסיטת חיפה זורמים עם השינוי ויצרו תוכנית לימודים ייחודית ומיוחדת, מאתגרת ומעניינת של השילוב בין כל סוגי המוסיקה. התכנית מגוונת ורחבת אופקים הן במחקר והן בלמידה של המוסיקה העממית, המערבית, המזרח תיכונית, המוסיקה והמחשב, הקומפוזיציה והתיאוריה, מוסיקת ג'אז או במולטימדיה. כך שלכל המעוניינים ללמוד ולהרחיב להעמיק ולהעשיר את הידע ולהתאים עצמם לצרכי המוסיקאים של המאה ה-21, ימצאו בחוג למוסיקה זה את מקומם. לסטודנטים המתקדמים יש אפשרות גישה לחדר מחשבים גם לאחר שעות הלימודים והתרגולים להכנת פרויקטים ומחקר.

מרצים

המרצים במסלול ללימודי מוסיקה הם: פרופ' עודד זהבי, פרופ' אריק שפירא, ד"ר עדה דוברובצקי, ד"ר איתן שטיינברג, ד"ר אבי עילם אמזלג, מר יובל שקד, גב' תהילה איצקוביץ, מר אלברט בגר, ד"ר ענבל גוטר, ד"ר שושנה וייך שחק, מר תייסיר חדאד, מר איציק מזרחי, גב' אירנה פרידלנד, מר אסף תלמודי, מר ירון רוזנטל ועוד.

תנאי קבלה

הדרישות ללימודים בחוג למוסיקה הן התנאים הנדרשים לכלל החוגים באוניברסיטת חיפה. כשהציון המשוקלל הוא 495. כמו כן, הסטודנטים יצטרכו לעבור ראיון קבלה אישי, כשלראיון האישי המשקל המרבי בקבלה למסלול זה.

עלויות ומלגות

אוניברסיטת חיפה מעוניינת לעזור ולתמוך בכול הרוצים ללמוד, בזכות כך קיימת עזרה רבה במתן המלגות בשל המצב הכלכלי. בנוסף ניתנות גם מלגות הצטיינות ומלגות ייעודיות. את כל המידע והכוונה עבור מלגות מקרנות חיצוניות אפשר לקבל במדור המלגות. כמו כן אפשר לקבל יעוץ והכוונה בנוגע לקבלת הלוואה בתנאים נוחים. שכר הלימוד הוא אוניברסיטאי כמובן, בשנה הראשונה ללימודים השכר יכול להגיע עד ל- 13,000 בגלל דמי הרישום.