במסלול תואר ראשון בכימיה באוניברסיטת בר אילן תוכלו לחקור ולפתח את המשיכה שלכם למקצוע הכימיה, אשר פועל במקביל למדעים אחרים כגון ביולוגיה, פיזיקה ומתמטיקה. לכימיה תפקיד חשוב בפיתוח הרפואה המודרנית, וכיום מעסיקים רבים מחפשים כימאים מוכשרים לשילוב בתעשיות רפואה וביוטכנולוגיה.
היתרון הראשון הוא שבבר אילן אפשר להשלים מסלול שלם של לימודי כימיה, מהתואר הראשון ועד לשלישי. בלימודים תעברו על נושאים כמו כימיה תרופתית, כימיה של חומרים וביו-פיזיקה. בבר אילן תזכו ליחס אישי ולעזרה מעשית בתרגילי המעבדה והמחשבים.
מלבד כימיה, בתואר בבר אילן תזכו להחשף לשלל קורסים במדע – מתמטיקה, פיזיקה וכן נושאים חדשניים במדע כמו פולימרים, חומרים קרמיים, מחקר תרופתי וננו טכנולוגיה. בבר אילן גם תזכו ללמוד ממרצים בכימיה בעלי שם עולמי, כולל חוקרים בכירים שונים. בפקולטה יעזרו לכם להבין כיצד להשתמש בכל כלי מחקרי חשוב במעבדה, בנוסף לתמיכה במעבדת המחשבים המשוכללת בבר אילן. סטודנטים שמתחילים ללמוד בבר אילן מרוצים מההשקעה במחקרים ובניסויים לאורך התואר.
המחלקה לכימיה נותנת עדיפות לתלמידים שנגשו לבחינתבגרות ב 5 – יח" ל במתמטיקה ו 5- יח" ל בכימיה או בפיסיקה , ובעלי ציון 590 במבחן הפסיכומטרי. אולם הקבלה לכימיה אינה מוגבלת רק לתלמידים העומדים בתנאים אלה, וכל מועמד אחר יעבור ועדת קבלה שבה יילקחו בחשבון גם אישיות המועמד, הרקע שממנו הוא מגיע ומידת המוטיבציה שלו.
הלימודים לקראת תואר ראשון מתקיימים בחמישה מסלולים:
המגמה לכימיה מורחבת מקנה בשנתיים הראשונות רקע רחב בכל תחומי הכימיה וידע בסיסי וחיוני במתמטיקה פיסיקה ומחשבים. בשנה השלישית משתתפים הסטודנטים על פי בחירתם בקורסים בכימיה אורגנית, כימיה שימושית, כימיה פיסיקלית וכימיה תיאורטית. המסלול המורחב מכין את הסטודנטים לקראת לימודי תואר שני (עבודת מחקר בכימיה עיונית או ניסויית).
המגמה לכימיה תרופתית מקנה לסטודנטים ידע נרחב בכל תחומי הכימיה בתוספת הכשרה מיוחדת בתחום הכימיה הפרמצבטית. במסגרת מגמה זו לומדים הסטודנטים, בנוסף למיגוון הקורסים בכימיה פיסיקהומתמטיקה, גם קורסים ספציפיים הקשורים בכימיה של תרופות. בדומה לבוגרי המגמה המורחבת יכולים גם בוגרי המסלול התרופתי להמשיך את לימודיהם לתארים גבוהים בכימיה, לעבוד במעבדות מחקר ופיתוח או להשתלב בתעשיית הפרמצבטיקה.
המסלול של כימיה של חומרים הוא החדשני מבין המסלולים. במסלול זה, בנוסף ללימודי הכימיה וקורסי הבסיס, לומדים הסטודנטים קורסים בין תחומיים בכימיה, פיסיקה אלקטרוניקה ביולוגיה והנדסה, כגון: ביו-חומרים וביו-פולימרים, ננו-חומרים וננו-טכנולוגיה, כימיה של חומרים קרמיים, מתכות ציפויים ושכבות דקות, מצב מוצק ומעבדה מתקדמת לחומרים. בימים אלה הושלמה הקמתו של בנין " ה ננו" שיקלוט בעתיד הקרוב עשרות תלמידי מחקר חדשים מבין בוגרי המחלקה. תחומי הננוטכנולוגיה ומדע החומרים נמצאים כיום בחזית המדע העולמית וישתלם מאוד לעסוק בהם בעתיד.
בנוסף לשלושה המגמות " הנ ל, ניתן ללמוד כימיה כמקצוע ראשי עם צרוף של כל מקצוע אחר כמקצוע משני או כימיה כמקצוע משני לכל מקצוע ראשי אחר. סטודנט הבוחר בכימיה כמקצוע משני והמעונין להמשיך אחר כך ללימודי תואר שני בכימיה חייב יהיה בהשלמות על פי דרישות המחלקה. ישנה אפשרות לשלב את הלימודים במחלקה לכימיה עם לימודים בבית המדרש הגבוה לבנים או במדרשה לבנות.
ככלל דורשת תכנית הלימודים לתואר ראשון מן הסטודנט כ – 8-12 שעות מעבדה שבועיות בכל אחת משנות הלימוד. המעבדות נעשות בקבוצות של כ – 14-18 סטודנטים בהדרכת סטודנטים לתארים שני ושלישי. נושאי המעבדות חופפים ברובם את נושאי הלימוד העיוניים ולעתים מוסיפים עליהם. קורסים אלה נותנים לסטודנטים הכשרה מעשית רחבה לקראת המשך דרכם המקצועית.
במקביל ללימודים לקראת התואר הראשון בכימיה ניתן לשלב החל משנת הלימודים השניה קורסים לשם קבלת תעודת הוראה. קורסים אלה מתקיימים בביה"ס לחינוך. תעודת ההוראה מוכרת על ידי משרד החינוך ומאפשרת למשיגים אותה לעבוד כמורים לכימיה ולמדעים בחינוך העל יסודי.
במחלקה לכימיה מצויה ספריה מודרנית חדשה (נחנכה בתשס"ב), שבה נמצאים כתבי העת העיקריים מכל ענפי הכימיה המתפרסמים בכל העולם. כמו כן יש בספריה ספרי לימוד. כיתות דיון, עמדות מחשב נגישות למאגרי מידע ותאי לימוד "פרטיים".
ברשות המחלקה לכימיה 2 כיתות מחשבים המשמשות הן לצרכי הוראה והן כתחנות עבודה לסטודנטים של המחלקה. בכיתת ההוראה מתקיים קורס המחשבים לתלמדי שנה א' שבו לומדים הסטודנטים להשתמש בתוכנות חישוביות וגרפיות, להכין דוחו"ת ומצגות במחשב וכיו"ב. מיומנויות חשובות אלה נלמדות בכיתת המחשבים במערכת מרושתת מיוחדת המחוברת למחשב המורה. הסטודנטים לכימיה בכל שנות הלימוד יכולים להשתמש בחדרי המחשבים בזמנם הפנוי כרצונם.
כל מועמד וסטודנט רשאים לבקש מילגה מן האוניברסיטה על פי הקריטריונים המקובלים. בנוסף לכך מעניקה המחלקה לכימיה מידי שנה מילגות ופרסים ייחודיים לסודנטים מצטיינים.
אם אתם מעוניינים לעשות מחקר באמת מקיף, אנו ממליצים לבדוק את המחקרים שפרסמו החוקרים השונים לכימיה בבר אילן:
ראש המחלקה: א. אלבק
פרופסור: ד. אורבך, א. אלבק, א. גורדון, ש. הוז, מ. ללוש, ש. מרגל,
ח. סוקניק, ב. פישר, א. פרימר, א. צבן, ק. קיי,
פרופסור אמריטוס: מ. אלבק, ש. ברוורמן, ה. בש, ז. גולדשמידט, א. גדנקן,
א. הסנר, א. נודלמן, ה. פרידמן, א. פרסקי, ש. שפרכר
פרופסור חבר: ג. ביק, י . מסתאי, ח. סנדרוביץ
מרצה בכיר: ל. בנישוי, ג. גובס, א. גרוזמן, ד. זיתון, י. טישלר, י. טשיל,
ד. מאיור, י. פריי , ש . רהימיפור
מורה בכיר: מ. בן- ציון