לימודי היסטוריה באוניברסיטת בר אילן

במחלקה להיסטוריה כללית באוניברסיטת בר אילן קיימים חמישה מסלולים שונים והם: המסלול המורחב, הראשי, דו-ראשי מובנה, דו-ראשי לא מובנה והמסלול המשני.

ההיסטוריה של העבר כבסיס של העתיד

אוניברסיטת בר אילן קיימת כבר מזה 55 שנים וידועה כאוניברסיטה הגדולה ביותר, בזכות המחקרים הרבים הנערכים בה, איכות הלימודים השואפת תמיד למצוינות ושילוב הלימודים האקדמיים הכלליים עם המורשת היהודית. מיקומה של האוניברסיטה במרכז הארץ ונגישותה מאפשרים הגעה קלה ונוחה לסטודנטים ולכל העובדים בה. שירותי הקמפוס באוניברסיטת בר אילן גם הם עוזרים לסטודנטים במגוון רחב של תחומים כגון: עמדות מחשבים, רשת אינטרנט אלחוטית, בתי קפה, דואר, בנק ואפילו מעון יום לקטנטנים. כל זאת יחס עם האווירה הנעימה ששוררת בקמפוס נותנים ל- 25,000 הסטודנטים את ההשראה הנחוצה ללמוד ולפרוץ קדימה באקדמיה. אוניברסיטת בר אילן נותנת את חסותה למכללות אזוריות בכל רחבי הארץ ובהם לומדים עוד כ- 9,000 סטודנטים.

מהות המסלול

בכל המסלולים ללימודי היסטוריה באוניברסיטת בר אילן הלימודים מחולקים כדלקמן:

  • קורסי יסוד וקורסי עזר – אותם צריך ללמוד בשנה הראשונה.
  • קורסים מתקדמים – שחייבים להיות בנויים משני סוגים והם: הרצאות ופרו-סמינריונים.
  • קורסים מחוץ למחלקה
  • סמינריונים – הנלמדים בשנה השלישית.

בקורסי היסוד וקורסי העזר נלמדים המקצועות הבאים: תולדות יוון או רומי + תרגילים, מבוא לתקופת ימי הביניים, סוגיות בהיסטוריה של ימי הביניים, מבוא לתקופת העת החדשה, סוגיות בהיסטוריה של העת החדשה, תולדות הרעיון המדיני, אוריינות אקדמית בהיסטוריה. קורסי הבחירה הם בין השאר: יוון, או רומי, או ימי הביניים, העת החדשה. הפרו-סמינריונים הם בנושאים: יוון או רומי, או ימי הביניים, העת החדשה.

מטרות המסלול ויתרונות המסלול

מטרת לימודי ההיסטוריה היא לתת לסטודנט את כלי העזר והאסטרטגיות היעילים ביותר על מנת לבחון, להבין ולדעת לנתח תהליכים היסטוריים. יש באפשרות הבוגרים להמשיך בלימודיהם לתארים מתקדמים, לעבוד בארכיונים, או במחקר באוניברסיטה, או לשלב את הלימודים עם תעודת הוראה וללמד את המקצוע בהמשך.
סטודנטים הלומדים במסלול המורחב וממוצע הציונים שלהם גבוה, יכולים ללמוד במסלול ישיר לתואר שני – מהשנה השנייה ללימודיהם.

מרצים

המרצים במסלול ללימודי היסטוריה הינם בין השאר: ד"ר אברהם דורון, ד"ר בהרד נורית, ד"ר בלפר אלה, ד"ר בר נוי אורי, ד"ר גייגר ארי, פרופ' גריילסאמר מרים, פרופ' גת משה, ד"ר דוויק דניאלה, ד"ר הוכבאום יוסף, ד"ר טובי טל, ד"ר לוי פנינה, ד"ר ליברזון יוסי, ד"ר מאור זוהר, ד"ר מוריס ליסה, ד"ר נסימי הילדה, ד"ר סטוצ'ינסקי דב, ד"ר פורמן ורדה, ד"ר פטרושבסקי אורי, פרופ' פרידמן איוון ועוד.

תנאי קבלה

תנאי הקבלה לאוניברסיטת בר אילן כוללים את ציון המבחן הפסיכומטרי וציון תעודת בגרות. התנאים משתנים משנה לשנה, בדרך כלל על בסיס הביקוש ללימודים, באופן כללי ניתן לומר שהתנאים אינם קשים במיוחד. תלמיד שממוצע הציונים שלו בבגרות מעל ל- 9.5 פטור מהבחינה הפסיכומטרית.

עלויות ומלגות

שכר הלימוד המלא באוניברסיטת בר אילן עמד בשנת 2010 על 12,866 ₪ לשנה, כשהמופחת היה כ- 9,521 ₪ לשנה. האפשרויות למלגות מוועדת המלגות הן בשל מצב כלכלי או בשל מצוינות בלימודים. קיימות גם מלגות ממקורות חיצוניים כמו למשל, ממשרד החינוך, פר"ח, קרן ההנצחה לחיילים משוחררים, או קרנות התומכות בחיילים הלוחמים ועוד. הרשימה המלאה של הקרנות נמצאת על לוח המודעות של וועדת המלגות.