אוניברסיטת בן גוריון, שבה לומדים יותר מ – 19,000 תלמידים, מהווה, לבד ממגוון החוגים והפעילויות האקדמיות והמחקריות הענפות המתקיימות בה (בשלושה קמפוסים שונים: בבאר שבע, באילת ובשדה בוקר) במסגרת בתי-ספר, מכונים ומרכזי מחקר בתחומים שונים, גם מוקד למרכז מחקר על אודות היבטיו השונים של הנגב.
האוניברסיטה מציעה לימודים בפקולטות שונות: מדעי הטבע, מדעי הרוח, מדעי ההנדסה, מדעי החברה, מדעי הבריאות וניהול ובית-ספר ע"ש קרייטמן, שבו מתקיימים לימודי מחקר מתקדמים. בקמפוס שבבאר שבע שוכנים המכון לחקר המדבר ע"ש יקב בלאושטיין, המכון הלאומי לביוטכנולוגיה בנגב, מכון בן גוריון לחקר הנגב, בית-הספר ללימודי מדבר ע"ש אלברט כץ. אוניברסיטת באר שבע מצטיינת במוניטין עולמיים בתחום חקר ופיתוח החקלאות המדברית (ובתרומתה למדינות מתפתחות שונות ברחבי תבל בתחום זה) בגישה מקורית ויצירתית בתחום הרפואה הקהילתית, בתפיסה הרב-תרבותית ובהדגשת חשיבות המעורבות בקהילה, במקביל לשאיפה וחתירה למצוינות אקדמית. ייחוד נוסף של האוניברסיטה הוא בתכנית אקדמית מיוחדת לצוערי קורס טייס במהלך הקורס, שבו הם רוכשים השכלה אקדמית ומסיימים את הקורס עם תואר ראשון.
הסטודנטים במחלקה למדעי הגיאולוגיה רוכשים ידע נרחב והבנה מעמיקה אודות סביבת החיים העשירה הכוללת מקורות אנרגיה, מים, מחצבים וחומרי בנייה המצויים בסלעים, לרבות מרכיבי הקרקע השונים (פסולת ושפכים) הצומח ועוד. הסטודנטים לומדים על תהליכים שונים המתרחשים בכדור הארץ ומשפיעים על חיי אדם, כאשר התפיסה המנחה היא היות העבר מפתח לעתיד.
באוניברסיטת בן גוריון ניתן ללמוד גיאולוגיה בחמש מגמות – גיאולוגיה דינמית, גיאולוגיה הנדסית, גיאולוגיה וביולוגיה, גיאולוגיה ומחשבים, גיאולוגיה סביבתית והידרוגיאולוגיה. כמו כן ניתן ללמוד גיאולוגיה לתואר כפול עם המחלקה למדעי החיים, עם המחלקה למדעי המחשב, עם הפקולטה למדעי הטבע, או עם הפקולטה למדעי הרוח והחברה. בין הקורסים הנלמדים בתחום זה ישנם: גיאוכימיה של מים, גיאולוגיה של נפט, הנדסת קרקע, מבוא לאוקינוגרפיה סביבתית, מבוא לגיאולוגיה, גיאולוגיה סביבתית, מבוא למינרלים וסלעים, מינרלוגיה ועוד.
המחלקה לגיאולוגיה מהווה מרכז של מצוינות במחקר היבטים שונים בנושא מדעי כדור הארץ בכלל ומדעי הסביבה בפרט. מטרתה להעשיר סטודנטים בידע מעמיק ורב תחומי אודות עושרן, מורכבותן וממשקי השקה השונים של מערכות סביבתיות וגיאולוגיות. נאמנה לחזון האוניברסיטה, למחויבותה ולתחושת השליחות גם המחלקה לגיאולוגיה רואה עצמה ממלאת תפקיד מרכזי בפיתוח – ובתוך כך בתרומה- להרחבת ולהעצמת התשתית המדעית והטכנולוגית של ישראל ובמיוחד של אזור הנגב.
יתרונו העיקרי של המסלול, מלבד הידע הרב שהוא מעניק, הוא בהכשרת בוגרים לתפקידי ייעוץ ומחקר שונים בתעשיות האזרחיות והביטחוניות ובגופים האמונים על שמירת הטבע ועל שיפור איכות הסביבה.
בראש החוג עומד פרופ' יבחר גנאור ועם המרצים במסלול זה, אנשי אקדמיה ומחקר מהשורה הראשונה כגון: גב' סיגל אברומביץ' (מרצה בכירה), פרופ' יוסף חודרה חצור, פרופ' חיים בנימיני, פרופ' אילון אדר, פרופ' (אמריטוס) משה אייל, פרופ' (אמריטוס) דב בהט, פרופ' (אמריטוס) אריה איסר, איתי רביב, אורית סיון, פרופ' שמעון פינשטיין, פרופ' (בדימוס) עמנואל עצמון,מיכל צרסקי, ירון קציר (מרצה בכיר), פרופ' (בדימוס) איתמר פלאי ועוד.
תנאי הקבלה ללימודי גיאולוגיה בבן גוריון הם שקלול ממוצע (שתוצאתו מכונה 'סכם כמותי') של תעודת הבגרות עם חלק ממרכיבי הציון בבחינה הפסיכומטרית – ניתן לחשב את הסכם הכמותי באמצעות מחשבון שהפניה אליו נמצאת באתר המחלקה באינטרנט. מאחר שסף הקבלה משתנה מעת לעת – אין מספר קבוע שניתן לאמוד על פי את רף הקבלה הנדרש. ההערכה היא, כי סיכוייהם של מועמדים, אשר הסכם הכמותי שלהם גבוה מ- 600, להתקבל ללימודים במחלקה לגיאולוגיה הם טובים מאוד. ניתן להתקבל ללא מבחן פסיכומטרי בהינתן התנאים הבאים: בעלי תעודת בגרות שהציון המשוקלל בה הוא לפחות 100, ציון של לפחות 80 במתמטיקה ברמה של 5 יחידות ל ימוד או ציון של לפחות 90 במתמטיקה (ברמה של 4 יחידות), אנגלית – רמה בינונית.
שכר הלימוד בגובה שנת לימוד אוניברסיטאית. לרשות התלמידים מגוון מלגות הצטיינות מזה ומלגות על בסיס סוציו אקונומי מזה.