לימודי גיאוגרפיה באוניברסיטת בן גוריון

לימודי גיאוגרפיה בבן גוריון נמשכים באופן כללי 3 שנים, האוניברסיטה מציעה כמה תתי-תחומים שניתן ללמוד ולהתמחות בהם.

ללמוד גיאוגרפיה באזור הדרום המשופע בדוגמאות פיזיות רלבנטיות

אוניברסיטת בן גוריון משרתת מעל 19,000 סטודנטים הלומדים באווירה סטודנטיאלית מדהימה וברמה אקדמית מהגבוהות ביותר. האוניברסיטה הוקמה רשמית בשנת 1969 על מנת לתרום לפריפריה וקידום ההשכלה הגבוהה באזור הדרום, לאורך שנות פעילותה היא אכן תרמה משמעותית לאזור ולאקדמיה הישראלית כולה עם התבססותה כמובילה בתחומים רבים. האוניברסיטה מפעילה גם קמפוס בעיר אילת, מכוני מחקר ולימוד באתר שדה בוקר ובמכון הערבה לחקר המדבר בקיבוץ קטורה. כמו כן, אוניברסיטת בן גוריון קשורה אקדמית למכללות שונות אשר בהן מוענקים תארים ראשונים באחריות אקדמית של האוניברסיטה.

באר שבע, העיר בה נמצאת האוניברסיטה, היא מוקד סטודנטים גדול ומגוון, זהו אחד היתרונות והגורמים המייחדים את הלימודים בבן גוריון, החיים הסטודנטיאליים מגוונים ועשירים מאוד וכוללים גם פעילויות חברתיות-קהילתיות רבות. לימודי גיאוגרפיה באוניברסיטת בן גוריון מתקיימים במחלקה לגיאוגרפיה ופיתוח סביבתי אשר קיימת משנת 1967 (עוד לפני ההכרה הרשמית כאוניברסיטה), שם המחלקה כולל גם את התחום של פיתוח סביבתי כי זהו תחום אשר שמים עליו דגש מבחינת מחקר במחלקה.

מהות המסלול

מסלול לימודי גיאוגרפיה אפשרי במתכונת חד-חוגית וניתן גם לשלבם עם לימודים ממחלקות אחרות, כולל עם ביה"ס לניהול. השילוב של לימודי גיאוגרפיה עם מחלקות וחוגים אחרים נעשה במתכונת דו-מחלקתית, עם לימודי גיאוגרפיה כמחלקה ראשית או לימודי גיאוגרפיה כחטיבה בלבד. מעבר ללימודי חובה שיש לקחת במסגרת מסלול לימודי גיאוגרפיה רגיל, תתי התחומים הקיימים באוניברסיטה הם:

  • גיאוגרפיה אנושית – פיתוח ותכנון של ערים ואזורים
  • גיאומורפולוגיה וגיאוגרפיה פיזית
  • טכנולוגיות מידע גיאוגרפיות
  • איכות הסביבה וגאו-אקולוגיה

חלק מקורסי החובה שנלמדים במסגרת מסלול לימודי גיאוגרפיה בבן גוריון הם: גיאוגרפיה פיזית של א"י, מבוא לאקולוגיה, מערכות מידע גיאוגרפיות, גיאוגרפיה פוליטית, גיאולוגיה, גיאומורפולוגיה, קלימטולוגיה, טופוגרפיה, שיטות כמותיות, גיאוגרפיה כלכלית, גיאוגרפיה של אוכלוסיה, גיאוגרפיה עירונית, תצלומי אוויר, גיאוגרפיה אנושית בא"י.

מעבר לכך, המחלקה ממליצה על קורסי בחירה מסוימים ממחלקות אחרות במסגרת התכנית לפי תחומי ההתמחות השונים של לימודי גיאוגרפיה.

מטרות ויתרונות המסלול

המטרות של לימודי גיאוגרפיה באוניברסיטת בן גוריון בנגב הן להקנות לסטודנטים ידע נרחב ואיכותי לגבי התחום המורכב של גיאוגרפיה ולאפשר לכל סטודנט להתמחות בתחום ספציפי המעניין אותו במיוחד. מטרה נוספת היא להכשיר חוקרים מובילים בתחומים רלבנטיים מעולם הגיאוגרפיה.

היתרונות של לימודי גיאוגרפיה בבן גוריון הם:

  • מחלקה ותיקה ואיכותית עם סגל אקדמי מוביל בתחומו
  • לימודים באזור גיאוגרפי עשיר ומורכב כמעט מכל התחומים שמוצעים בתחום – דוגמאות חיות ללימודים בכל פינה
  • לאוניברסיטה מכוני מחקר ולימוד רבים מהתחומים הסביבתיים והגיאוגרפיים ולכך יש יתרון עצום על לימודי גיאוגרפיה והמשך ללימודים מתקדמים בתחום.
  • חיי קמפוס תוססים ולימודים בעיר סטודנטים אמיתית.
  • אפשרויות רבות של שילוב עם מחלקות אחרות, קורסי בחירה מתחומים ספציפיים ועוד.

תנאי קבלה

תנאי הקבלה הכלליים למחלקה לגיאוגרפיה ופיתוח סביבתי הם ציון סכם של 530 וציון במבחן פסיכומטרי של 530 נקודות. כמובן שעם משלבים לימודי גיאוגרפיה עם מחלקה אחרת שבה תנאי קבלה גבוהים יותר אז יש לעמוד גם בתנאים הנוספים האלו.

מרצים

המחלקה לגיאוגרפיה בבן גוריון כוללת כמה מאנשי המקצוע המובילים ביותר בישראל, במחלקה חוקרים בעלי שם עולמי והיא כוללת גם מרצים מן החוץ. בין חברי הסגל האקדמי ניתן למנות את פרופ' פועה בר, נורית אלפסי,פרופ' דן בלומברג, פרופ' חיים צוער, מידד קיסינגר, פרופ' שאול קרקובר, פרופ' איאן ריד, פרופ' דן באומן, פרופ' אורן יפתחאל, פרופ' אלון טל וחברים נוספים מהמכון לחקר המדבר ומכוני המחקר הנוספים של האוניברסיטה ומן החוץ.

עלויות ומלגות

שכר הלימוד עבור לימודי גיאוגרפיה באוניברסיטת בן גוריון הוא כמובן אוניברסיטאי שעומד על כ-9,500 ש"ח לשנה. מבחינת מלגות האוניברסיטה מציעה מלגות הצטיינות, מלגות על בסיס פעילות חברתית וקהילתית (חלקן ייחודיות לבן גוריון כמו תכנית איילים למשל וכדומה), מלגות פר"ח, מלגות לספורטאים מצטיינים, מלגות סיוע במימון שכר לימוד או קיום מטעם דיקנט הסטודנטים ועוד.