ההצעה להקים אוניברסיטה בנגב הועלתה על ידי דוד טוביהו, ראש העיר הראשון של באר שבע ובשנת 1962 מכון ויצמן למדע החל לקיים הרצאות בעיר באר שבע, כאשר בשנת 1965 נפתחה שנת הלימודים הראשונה של המכון להשכלה גבוהה בנגב. בשנת 1971 שונה שם האוניברסיטה מ"המכון להשכלה גבוהה בנגב" ל-"אוניברסיטת הנגב" ולאחר מותו של דויד בן גוריון השם שונה שוב ל"אוניברסיטת בן גוריון בנגב".
אוניברסיטת בן גוריון גדלה במהירות גם בזכות מסלולי הלימוד המבוקשים שהיא הציעה לסטודנטים וגם בזכות המחיר הנוח של מגורים וכלכלה בעיר באר שבע, אשר משכו סטודנטים רבים לאוניברסיטה. אוניברסיטת בן גוריון צברה מוניטין עולמי בפיתוח ומחקר בתחום של חקלאות מדברית, גם גישתה החדשנית של האוניברסיטה בנוגע לרפואה רב תרבותית וקהילתית זכו להכרה בזכות תרומתה המדעית לארצות המתפתחות.
באוניברסיטת בן גוריון מתקיימים לימודי מכינה שמטרתם להכין את המועמדים ללימוד במוסדות להשכלה גבוהה על פי בחירתם. הלימודים במכינה נמשכים שנה והם מתרכזים בתחומים של: מדעי הטבע, מדעי ההנדסה, בית הספר לניהול ומדעי הרוח והחברה. בנוסף למכינות אלו ישנה תוכנית מיוחדים לעולים חדשים שסיימו לימודים תיכוניים בחו"ל וגם מכינה לאחים ואחיות הרוצים לעשות השלמה לתואר בסיעוד.
באוניברסיטת בן גוריון קיימים כ- 1,800 יחידות דיור ובתוכם 174 דירות המיועדות לזוגות נשואים, הדירות כוללות חדרי מגורים, מטבח מצויד, שולחן כתיבה, שירותים ומקלחת. המעונות של האוניברסיטה צמודים לקמפוס ע"ש מרקוס ובמתחם שלהם ישנו מועדון, חוגים, מינימרקט, מחשבים וחדרי עבודה, כמו כן ניתן להתחבר לאינטרנט בתשלום מוזל.
אוניברסיטת בן גוריון מצטיינת בתחומים רבים וביניהם תחום הבריאות ומדעי ההתנהגות, בנוסף פועלים באוניברסיטה מספר מכונים בעלי ידע מעמיק ונרחב העוסקים במחקר אינטנסיבי ובפיתוח – המכון לחקר המדבר על שם יעקב בלאושטיין, מכון בן גוריון לחקר ישראל, הציונות ומורשת בן גוריון, מכון לביוטכנולוגיה בנגב ובית הספר הבינלאומי ללימודי מדבר על שם אלברט כץ.
אין ספק שעלות המגורים והמחייה הזולים באזור באר שבע, בשילוב עם אוניברסיטה צעירה המציעה תחומי לימוד ותארים מרתקים, יחד עם חיי קמפוס פורחים ומעורבות חברתית, מהווים סיבה מצוינת למשיכת אלפי סטודנטים מכל רחבי הארץ ללמוד באוניברסיטת בן גוריון.
אווירת הנגב החמה מורגשת בכל מקום באוניברסיטה ולא רק במזג האוויר הדרומי. האוניברסיטה נשארה נאמנה לחזונו של בן גוריון בנוגע לפיתוח הנגב והיא משקיעה משאבים רבים במחקר ופיתוח של הנגב, עבודות המחקר של אוניברסיטת בן גוריון בתחום מהוות בסיס מדעי לשיתוף פעולה במזרח התיכון והישגיה של האוניברסיטה בתחום זה נודעים בכל העולם.
מרכז הנגב לפיתוח אזורי הנמצא באוניברסיטה מקדם ומפתח יוזמות הקשורות לפיתוח כלכלי, חברתי וסביבתי של הנגב, המרכז צבר מוניטין רב והינו מוקד משיכה לחוקרים ויזמים המחפשים מידע עדכני על אזור הנגב.
כתובת: אוניברסיטת בן גוריון בנגב, מדור רישום ת.ד. 653 באר שבע 84105
טלפון: 08-6472968, פקס מדור רישום: 08-6461026.